Транспорт

Ако пътувате със самолет, директни полети по линията Атина – София изпълняват гръцките авиокомпании Olympic и Agean и националният превозвач България ер.

Ако предпочитате влак, железопътният транспорт в Гърция се осигурява от една компания - TRAINOSE. Имайте предвид, че международните билети за пътуване са валидни за период от два месеца, ако не са заверени за конкретна дата и час.

Шофьорските книжки, издадени от страни-членки на Европейския съюз, се признават в Гърция, както и всички документи за шофиране, издадени според правилата, заложени в международните договори.

Общите ограничения за скоростта по пътищата на Гърция са:

+ 50 км/ч в населени места

+ 90 км/ч извън населени места (обикновени пътища)

+ 100 км/ч по национални пътища

+ 120 км/ч по магистрали

В Гърция има монтирани радарни детектори на движението из цялата страна, като те идентифицират превозните средства, които не спазват ограниченията за скоростта. Местата на тези радарни детектори са обозначени с предупредителен знак.

Глобите за превишаване на скоростта варират от 40 € до 350 € и от две до шест наказателни точки. При скорост равна на или превишаваща 50 км/ч над границата, шофьорската книжка ще бъде отнета за 60 дни.

При влизане в страната има пътна такса (винетка) за използване на националните пътища. Таксите се събират на магистралите и главните пътища извън градовете и се заплащат в евро. При плащане, ще получите касова бележка, гарантираща, че сте заплатили таксата. Неплащането на пътната такса или непоказването на касова бележка може да доведе до тежка глоба.

В Атина билетите за градски транспорт струват 1 евро, като продължителността им на валидност е час и половина. Винаги трябва да удостоверявате валидността на билета преди да отидете на платформата за качване. За нередовни пътници глобите са в размер до 60 пъти стойността на билета. Деца под 6 годишна възраст могат да пътуват безплатно от и до летището на Атина.

 

Валута: Евро

Чужда валута може да се обменя в банките или в упълномощени обменни бюра, на международните летища и в по-големите хотели. Друг вариант е да изтеглите пари от банкомат (ATM), като парите, които ще получите от машината, ще бъдат в местна валута, обменени автоматично по курса на банката.

 

Кредитни карти

Основните кредитни карти, включително American Express, Mastercard и Visa се приемат в големи хотели, компании за наемане на коли и магазини в главните градове. В малки градове и на територии, отдалечени от туристическите места, е възможно да не можете да оперирате с кредитна карта.

 

Работно време

Общото работно време на хипермаркетите и магазините е като в България, като повечето магазини в неделя почиват.

Работното време на банките и пощите е от 8.00 ч до 14.00 ч през делничните дни.

 

Продукти и стоки

Разрешено количество за пренасяне през граница на специфични стоки:

Цигари: 800 къса

Пурети: 400 къса

Пури: 200 къса

Тютюн: 1 кг.

Високоалкохолни напитки: 10 литра

Вино: 90 литра

Бира: 110 литра

 

Разпродажби

Има два периода за разпродажби – зимен и летен, които започват след официално съобщение на правителството.

 

Потребителски права

При нарушени потребителски права и трансгранични спорове с търговци можете да се обърнете към Европейския потребителски център – Гърция или към Европейския потребителски център в България.

 

 

==========
Полезни контакти:


Българско посолство в Гърция

Адрес: Палео Психико, ул. “Стратигу Калари” 33А, Атина, п.к. 15452
тел.: +30 210 6748 105/108
Факс: +30 210 6748 130
e-mail: [email protected]

 

Европейски потребителски център България

София, ул. "Бачо Киро" 14
Телефон: 02/ 986-76-72
Тел/факс: 02/ 987-55-08

e-mail: [email protected]

 

Европейски потребителски център Гърция

144 Alexandras Av., PC: 114 71, Athens

Τel.: +30 2106460862

Fax.: +30 2106460784

E-mail: [email protected]

Материалът е предоставен от асоциация „Активни потребители”.