Изнасяме тонове риба за Гърция

  • 10 ноември 2014 07:36

  • 3973
  • 0
Изнасяме тонове риба за Гърция
©

Черно море кипи от риба, хвалят се рибари по цялото крайбрежие. Най-много в мрежите попадат барбун, лефер и чернокоп.

На ден един кораб вади по 400 – 500 кг риба, които стигат както за разходи и надници на екипажа, така и за печалба, твърдят собственици на плавателни съдове от Балчик и Каварна. Богатият улов драстично свали цената на рибата, отчитат търговци, пише "Монитор".

Преди двадесетина дни килограм лефер се купуваше от рибари за по 28 лв., сега цената му падна на 18 лв. По-малкият брат на лефера – чернокопът (това са риби до 200 г – б.а.), се търгува от матрапази по 5 – 6 лв. за килограм. В момента има много добър улов и на лефер, и на чернокоп. Докато двата вида риба се радват на добър пазар у нас, то барбунът не е предпочитана риба за трапезата.

Затова собственици на кораби са направили свои кооперации от по 4 - 5 лодки и изнасят барбуна за Гърция. Цената върви от 2,50 до 3,50 евро за кг в зависимост от качеството. Южните ни съседи много държат на качеството и ако барбунът е добре охладен, плащат повече, твърдят опитни морски вълци.

Добрият риболовен сезон е благодарение на дъждовното лято, което позволи на хайвера да остане тук. През август температурата на водата стигна до 27 градуса, но преди това, през юни и юли, водата беше 20 – 22 градуса и както се казва, хайверът се хвана, обясняват рибари. Всички те са в очакване и на богат улов от паламуд.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3973 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини