Регистрация на автомобил в друга държава от ЕС

Ако се местите в друга държава от ЕС с вашия автомобил, правилата за регистрация на автомобила зависят от това дали желаете да се преместите там временно или за постоянно, от продължителността на вашия престой и от държавата, в която се местите.

Предупреждение

Повечето от правилата, които се прилагат за автомобилите, се прилагат също и за ремаркета.

Преместване за постоянно

Ако се премествате за постоянно в друга страна от ЕС и вземате колата си, трябва да я регистрирате и да плащате съответните данъци в новата страна на пребиваване.

Няма общи правила на ЕС относно регистрацията на превозни средства и свързаните с това данъци. В някои държави има правила за освобождаване от такси при регистрацията на превозни средства, когато се премествате с автомобила си от една държава в друга за постоянно.

За да се възползвате от освобождаването, трябва да проверите приложимите крайни срокове и условия в страната, в която желаете да се преместите.

Проверете правилата и сроковете в националните органи:

Лична история

Запознайте се с правилата, за да избегнете глобите

Кристина от Испания си намира работа в Бордо и се премества там за постоянно. Тя се регистрира в общината като жител на Бордо. След няколко месеца тя решава да докара във Франция своята кола, регистрирана в Испания, и продължава да я използва с испанската регистрация. 8 месеца след преместването ѝ я спира пътна полиция по време на рутинна проверка. Тъй като Кристина кара с испански регистрационен номер, тя получава голяма глоба, защото е трябвало да пререгистрира своя автомобил във Франция в срок от 1 месец, след като се установява за постоянно във Франция. Тъй като е регистрирала основното си местожителство в Бордо, се предполага, че обичайното ѝ място на пребиваване е във Франция, и съгласно националните правила тя трябва да регистрира автомобила си във Франция и да плати такси за регистрацията на превозно средство там.

 

Временно преместване (без промяна на обичайното местопребиваване)

Ако се преместите временно в друга страна от ЕС, без да промените обичайното си местопребиваване, не е необходимо да регистрирате автомобила си или да плащате такси за регистрация там. Колата ви може да остане регистрирана във вашата страна на обичайно местопребиваване.

Вашето обичайно местопребиваване е мястото, където обикновено живеете, работите или имате семейство (повече от 185 дни в рамките на една календарна година).

Ако не работите, за място на обичайно местопребиваване се счита мястото, където имате лични връзки, които показват тясна връзка между вас и мястото, където живеете.

Ако работите на едно място, но личните ви връзки са в друга страна от ЕС, обикновено се счита, че вашето обичайно местопребиваване е в страната от ЕС, в която са личните ви връзки, при условие че се връщате там редовно.

Ако полицията в страната, в която пребивавате временно, ви спре, ще трябва да докажете, че не живеете там за постоянно. Това понякога може да е трудно. Когато шофирате, е добре да разполагате със свидетелството за регистрация на автомобила, удостоверението за собственост и доказателство за обичайно местопребиваване (обикновено лична карта или документ, показващ, че сте регистриран като пребиваващ в друга страна от ЕС).

Лична история

Запознайте се с правилата, за да избегнете глобите

Масимо е италиански гражданин, който си намира работа в Румъния и решава да се премести там за постоянно. В съответствие с италианските и румънските правила той прекратява адресната си регистрация в Италия и се регистрира в Румъния, след което е вписан в италианския регистър на италианците, живеещи в чужбина. Той също така регистрира автомобила си в Румъния. След няколко месеца пребиваване в Румъния Масимо се връща в Италия с регистрираната в Румъния кола. Тъй като минава на червен светофар, полицията го спира и проверява всички документи. Масимо представя италианската си лична карта, която все още не е подновена с новия адрес. Тъй като не може да докаже пред полицията, че понастоящем е постоянно пребиваващ в Румъния, полицията му налага висока глоба.

Ако шофирате временно в новата страна от ЕС, не трябва да заемате или отдавате под наем колата си (която все още е регистрирана в друга страна от ЕС) на лице, пребиваващо в тази държава. Ако го направите, лицето, което използва колата, може да бъде глобено. Можете обаче да заемате колата си на приятели или членове на вашето семейство, които ви посещават, ако те не пребивават постоянно в тази страна от ЕС.

Глоби и санкции

Може да ви бъде наложена глоба:

  • ако трябва да регистрирате колата си, но не сте го направили в срок
  • ако не сте заплатили съответните такси и данъци
  • ако шофирате с регистрационен номер от друга страна от ЕС без документ за обичайно местопребиваване в друга страна от Съюза и валиден технически преглед.

Можете да видите конкретните правила, приложими за регистрацията на автомобили в страната, в която се премествате, на уебсайтовете на националните органи:

Специфични правила за студентите и трансграничните работници

Студентите, които пребивават в друга държава от ЕС единствено с цел обучение, и трансграничните работници обикновено не трябва да плащат такси за регистрацията на автомобил и пътни данъци.

Вижте конкретните правила за данъци за автомобили в друга държава от ЕС, приложими за студенти и трансгранични работници.

Студенти

Студентите, които се местят в друга страна от ЕС единствено за да учат, могат да шофират автомобила си, регистриран в тяхната страна, без да се налага да го регистрират или да плащат данъци в новата страна. Те трябва да са записани в образователна институция в страната и да могат да представят валидно удостоверение за записване. Ако обаче започнат работа по време на ученето си, те ще трябва да регистрират колата си в тази страна.

Преди да напуснете вашата страна, проверете какви са приложимите правила в страната, в която отивате да учите. Може да ви се наложи да изпълните някои административни формалности или определени условия, за да избегнете проблеми по време на полицейски проверки.

Предупреждение

Дания, Естония, Германия и Швеция не освобождават студентите от регистрация на техните автомобили и плащане на съответните данъци.

Лична история

Матийо е французин, който се мести в Белгия, където прави 2-годишна следдипломна квалификация. Тъй като на колата му са нанесени щети, той отива в полицията, за да получи доклад за застрахователя си. Когато в полицията узнават, че Матийо живее в Белгия повече от година и не е регистрирал колата си там, му казват, че това е нарушение и трябва да бъде глобен.

Матийо обаче успява да докаже, че е записан в университета в Антверпен и следователно като студент от друга страна от ЕС не трябва да плаща данъци за автомобила си или пътни данъци в Белгия.

Трансгранични работници

Като трансграничен работник, който работи в една страна, а живее в друга, може да се наложи да управлявате автомобил, който е регистриран само в една от двете страни.

Ако използвате служебна кола, регистрирана в страната, в която работите, можете да я използвате и в страната, в която живеете, без да се налага да я регистрирате там. Проверете различните условия, които важат за използването на служебни коли в ЕС, тъй като правилата могат да се различават значително.

Ако използвате собствената си кола, за да пътувате редовно от страната, в която живеете, до тази, в която работите, трябва да я регистрирате и да плащате съответните данъци в страната, в която живеете, а не в страната, в която работите.

За повече информация относно регистрацията на автомобили и съответните данъци, както и за връзки към уебсайтовете на националните органи вижте:

Предупреждение

Информацията на тази страница не важи за гражданите на Обединеното кралство, пребиваващи в ЕС, и за гражданите на ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство. В тези случаи се прилагат националните правила.

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Последна проверка: 19/12/2022
Споделяне на страницата